Pályázatok

 

„A projekt az ÉMI Építésügyi Nonprofit Kft. támogatásával valósult meg.”

A TISZA-BÉRC Kft. az Iparfejlesztés TDIJ-ÉMI-2022-00006 jelű pályázat keretében támogatást

nyert a „Mérőeszközök beszerzése csomagolóanyag gyártásra alkalmas, dokumentált tulajdonságokkal rendelkező granulátum gyártásához” című projektjének megvalósítására.

Projekt adatok:

A projekt címe: Mérőeszközök beszerzése csomagolóanyag gyártásra alkalmas, dokumentált tulajdonságokkal rendelkező granulátum gyártásához

A projekt összes elszámolható költsége: 103.502.502Ft
Támogatás összege: 72.451.750 Ft
Támogatási szerződés száma: TDIJ-ÉMI-2022-00006

A projekt tartalma:

Pályázatunk során beszerzésre került:

- 1 db 3 állomásos CEAST HV3S HDT Vicat készülék kiegészítő berendezésekkel és tartozékokkal
- 1 db INSTRON  CEAST MF20 Moduláris Folyásindex-mérő berendezés kiegészítő berendezésekkel és tartozékokkal
- 1 db INSTRON 9050 ingás ütőmű kiegészítő berendezésekkel és tartozékokkal
- 1 db SETLINE DSC/SA differenciális pásztázó kaloriméter kiegészítő berendezésekkel és tartozékokkal
- 1 db BOY 25E műanyag fröccsöntő gép kiegészítő berendezésekkel és tartozékokkal
- 1 db UL94 éghetőség vizsgáló berendezés
- 1 db A023-01N Matest nagy kapacitású égető kemence
- 1 db OHAUS AX324 Adventurer laboratóriumi analitikai mérleg 

A projekt révén olyan nagy tisztaságú és kiváló tulajdonságokkal rendelkező regranulátumot tudunk előállítani, amelyet a regranulátum tulajdonságait dokumentáló technikai adatlappal együtt tudunk eladni a másodnyersanyagból új terméket előállító feldolgozóknak. 

Projektünk hosszú távú fenntarthatóságát alátámasztja, hogy  a 442/2012 (XII.29) Korm rendelet 9 §. (2a) bekezdés kimondja , hogy 2025.december 31-ig el kell érni, hogy a tárgyévben országosan képződő hulladékká vált csomagolás teljes tömegének legalább 65%-át újrafeldolgozzák úgy, hogy a tárgyévben országosan képződő, hulladékká vált csomagolás anyagfajtáinak teljes tömegéhez viszonyítva műanyagok esetében a minimális újrafeldolgozási aránynak el kell érnie az 50 %-ot.

Vállalkozásunk a hulladék újrahasznosítás keretében ezért próbál olyan új összetételű és tulajdonságokkal rendelkező granulátumot, mint másodnyersanyagot gyártani, mely lehetővé teszi, hogy végső soron a műanyag hulladékokból egyre szélesebb körű termékpaletta jöhessen létre az újrafeldolgozás során. 

Erre a regranulátumra a piacon kereslet is van, már most rendelkezünk az átvétel tekintetében szándéknyilatkozatokkal. Ezen regranulátumok ára is magasabb a piacon, tehát a fejlesztéssel nagyobb jövedelmezőséget is elérhetünk, mintha ugyanezen regranulátumot nem vetettük volna alá méréseknek és nem befolyásolnánk ezáltal a tulajdonságait. 

A technológia működtetése a fenntartási idő alatt biztosított lesz, a TISZA-BÉRC Kft pénzügyi és piaci helyzete jó, technikai és munkaerő ellátottsága biztosított a tervezett fejlesztés működéséhez. 

___________________________________________________________________________________


„A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg”

A TISZA-BÉRC Kft. a „2021. évi termékdíjköteles termékekből keletkező hulladékokkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási iparfejlesztési egyedi támogatásra” pályázat keretében támogatást nyert a „Tisza-Bérc Kft. Műanyag hulladék hasznosítási technológiájának fejlesztése a Tiszaújvárosi telephelyen” című projektjének megvalósítására.

Projekt adatok:

A projekt címe: Tisza-Bérc Kft. Műanyag hulladék hasznosítási technológiájának fejlesztése a Tiszaújvárosi telephelyen

A projekt összes elszámolható költsége: 77.922.784 Ft
Támogatás összege: 54.545.948 Ft
Támogatási szerződés száma: iktatószám: GYFHF/2093/2021-ITM_SZERZ

A projekt tartalma:

Pályázatunk során beszerzésre került:

- 1 db Mesterkeverék adagoló és mérőberendezés
- 1 db Homogenizáló keverőtartály (siló)
- 1 db CAT Targonca
- 1 db Agglomeráló gép szállítószalaggal és fémdetektorral

A fejlesztésnek köszönhetően a hulladék színes polietilén fólia hasznosítását is megkezdhetjük, amelyhez a regranulálást megelőző műveleteként agglomerálást kell végezni, ehhez állítottuk üzembe a fejlesztés keretében beszerzett agglomeráló berendezést szállítószalaggal és fémdetektorral együtt. 

Ugyancsak ennek a technológiai sornak a hatékonyság növelést jelenti, hogy a már meglévő granuláló berendezésünket 2 új egységgel bővíthettük a fejlesztés keretében beszerzett mérő berendezéssel (granulátum mérleggel) és egy mesterkeverék készítővel. Így jobb minőségű és nagyobb mennyiségű másodlagos nyersanyagot – granulátumot tudunk kínálni a vevőink részére.  

A tiszaújvárosi telephelyünkön eddig is végeztünk granulátum előállítást polisztirol és PP darálék felhasználásával, mely darálék a Miskolci telephelyünkön került ledarálásra és onnan szállítottuk át a tiszaújvárosi telephelyre. Ebből a polisztirol és PP darálékból előállításra kerülő granulátumnak a minőségét javíthatjuk a fejlesztés keretében beszerzett homogenizáló keverőtartály-al , ami a darálék és az ebből előállításra kerülő granulátum egységes minőségét szolgálná, ami így lényegesen jobban értékesíthető. Ez a nagy kapacitású homogenizáló teszi lehetővé, hogy 1 kamionnyi granulátum előállításához szükséges darálék mennyiségét egyszerre tudjuk homogenizálni, így tudjuk ezen mennyiség azonos minőségét garantálni. Így a nagyvevőinket is ki tudjuk szolgálni ezzel a jobb minőségű granulátummal.

 A homogenizáló keverő berendezéshez volt szükségünk a fejlesztés keretében beszerzett targoncára, ami a keverőbe adagolja az anyagot.

___________________________________________________________________________________


„A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg”

A TISZA-BÉRC Kft. az Iparfejlesztés FM-FPR/2018-01 jelű pályázat keretében támogatást nyert a „A Tisza-Bérc Kft. csomagolási műanyag hulladék hasznosításának hatékonyságnövelését szolgáló fejlesztése” című projektjének megvalósítására.

Projekt adatok:

A projekt címe:A Tisza-Bérc Kft. csomagolási műanyag hulladék hasznosításának hatékonyságnövelését szolgáló fejlesztése

A projekt összes elszámolható költsége: 62.839.025 Ft
Támogatás összege: 39.897.704 Ft
Támogatási szerződés száma:iktatószám: THF/705/2019-ITM_SZERZ

A projekt tartalma:

Pályázatunk során beszerzésre került:

- 1 db Caterpillar DP25N típusú dízelüzemű targonca 3300 mm szabadkilátású toronnyal
- 1 db Caterpillar DP25N típusú dízelüzemű targonca 4700 mm szabadkilátású toronnyal
- 1 db Zerma ZSS 1200-as, egytengelyes shredder-aprító
- 1 db OLYMPUS VANTA VCA típusú hordozható XRF analizátor
- 1 db termikus tisztító kemence 

Cégünk csomagolási műanyaghulladék gyűjtésével és hasznosításával foglalkozik. Ezen tevékenységei hatására beszerzésre került egy hulladék aprítására alkalmas Shredder berendezés, amivel a feldolgozandó műanyag hulladék durva aprítása történik. A telepre beérkező műanyag hulladékok aprítását idáig kézzel végezték az alkalmazottak. Ezt a folyamatot változtattuk meg oly módon, hogy a kézzel végzett aprítást felváltotta a gépi erő, amellyel egyrészt felszabadult a munkások feladata, másrészt csökkentetjük a folyamat elvégzésének idejét.Ez mellett beszerzésre került 1 termikus tisztító kemence, illetve 2 darab targonca is, amely a bemenő anyag felhordására használunk. A pályázat során beszerzésre került egy hordozható kézi XRF analizátor, amely kiváló eszköz a darált műanyagok nehézfém-tartalmának meghatározására A készülék segítségével lehetőség nyílik színesfémek, könnyű- és nehézfémek összetételének és anyagminőségének gyors és precíz meghatározására is, így a vásárlók számára igazoltan megfelelő minőségű darálékot tudunk nyújtani, késztermékeinek minősége javul, kevesebb minőségi reklamáció keletkezik.

___________________________________________________________________________________A projekt címe:  A Tisza-Bérc Kft. műanyag-alapanyag gyártó tevékenységének kapacitásbővítése egyedi gépsor beszerzésével

A kedvezményezett neve: TISZA-BÉRC KFT.

A szerződött támogatás összege: 89 754 229 Ft 
A támogatás mértéke (%-ban): 50%

A projekt tartalmának bemutatása: A beruházás eredményeként hiánytalanul megvalósult a projekt mindhárom részeleme, tehát 1) beszerzésre és beüzemelésre került az  IFE Sort adagoló modullal rendelkező UFS 1000 FD-2LM445T típusú eszköz; 2) beszerzésre és beüzemelésre került a recoSTAR dynamic 85 C-VAC típusú eszköz, végül 3) a szoftver és hardver beszerzéseken keresztül bevezetésre került az IPAR 4.0 termelésirányítási rendszer három modulja, a 1. Vállalati CRM, értékesítési terület; 2. Gyártási terület;  3. Kontrolling és döntéstámogatás. A fejlesztési elemek megvalósulásával elérte a kedvezményezett a tervezett háromszoros kapacitásnövekedést, mely jelentősen  növelte annak versenyképességét.

A Projekt tervezett befejezési dátuma:2020.09.28.
A projekt azonosítószáma:  GINOP-1.2.1-16-2017-01047